Raisioaquan uusi sovellus Kasvuluotain on kehitetty helpottamaan kalankasvattajien arkea.

Turun Sanomat 27.6.2017

Kasvuluotain-mobiilisovellus yhdistää älypuhelimet ja kalankasvatuksen, kertoo Raisioagro Oy. Raisioaquan uusi sovellus on kehitetty helpottamaan kalankasvattajien arkea: se tarkentaa kalojen ruokkimista, on avuksi kalamassan kasvun seuraamisessa, poistaa turhia kuluja ja estää ylimääräisten ravinteiden leviämisen vesistöihin.

Kasvuluotaimen voi ladata joko älypuhelimeen tai tablettiin.

Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola kertoo Raisioagro Oy:n tiedotteessa, että kasvattaja perustaa kalastonsa eli kalojen kappalemäärän ja keskipainon sovelluksen PC-versioon altaittain.

– Päivittäinen rehuannos lasketaan lämpötilan ja kalan koon mukaan. Kasvattaja näkee annoskoon suoraan mobiililaitteeltaan. Rehuannoksen perusteella lasketaan kalojen lisäkasvu ja näin altaiden biomassa-arvio tarkentuu, Kantola havainnollistaa Kasvuluotaimen toimintaa.

Veden lämpötila siirtyy sovellukseen pilvipalvelun kautta automaattisesti altaisiin sijoitettavista antureista.

Kantolan mukaan kasvattajien palaute on tärkein osa sovelluksen kehittämistä. Tällä hetkellä Kasvuluotaimen kehittelyssä on meneillään kokeiluvaihe, ja sovellus onkin jo käytössä yhdeksällä kalankasvatuslaitoksella.

Kasvuluotain on osa Raisio-konsernin Internet of Farming -hanketta ja se on kehitetty yhteistyössä Leadin Oy:n kanssa. Sen ensimmäistä versiota oli mukana ohjelmoimassa myös Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijoita.

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3563461/Uusi+raisiolainen+mobiilisovellus+apuna+kalojen+ruokinnassa