Alueviesti 22.5.2019

Lippu liehui uudessa rakennuksessa harjannostajaisten kunniaksi. Tehdas kasvaa laajennuksen myötä 6000 neliöllä.

Sastamalan Stormissa, valtatien 12 varteen rakentuvan Pohjoismaiden suurimman kalansavustamon harjannostajaisia juhlistettiin tänään keskiviikkona.

Kalaneuvos Oy:lle ja Hukkasen yrittäjäperheelle kyseessä on iso riski, yli 22 miljoonan euron investointi. Mutta se tulee tarpeeseen, varsinkin kun vientihanat Kiinaan on saatu viimein auki.

Toimitusjohtaja Veijo Hukkanen muisteli, miten 31 vuotta sitten rakensi samoille sijoille Suomen suurimman savustamon. Sillä oli kokoa 1800 neliötä. Sen jälkeen yhtiön tuotantotiloja on laajennettu monta kertaa. Uudisrakennuksen myötä tehtaan kokonaispinta-ala kasvaa 5000:sta 11 000:een neliöön.

Savustuskapasiteetti kaksinkertaistuu yli 35 000 kiloon päivässä. Suomen suurin kalansavustaja pystyy tällöin savustamaan kalaa yli kahdeksan miljoonaa kiloa vuodessa. Kalan fileointikapasiteetti puolestaan kasvaa yli 12 miljoonaan kiloon vuodessa.

”Maailma menee eteenpäin sillä, että yritykset uskaltavat ottaa riskejä. Jos yritys ei mene eteenpäin, se menee taaksepäin”, kiteytti Hukkanen juhlapuheessaan.

Veijo Hukkanen nappasi juhlaa emännöineen Ulpu-vaimon kainaloonsa.

Harjannostajaisissa puhunut kansanedustaja Arto Satonen (kok.) korosti Kalaneuvoksen merkitystä niin valtakunnallisesti kuin Sastamalassa. On hienoa, että Sastamalassa toimii Suomen merkittävin kalankasvattaja ja -jalostaja, jonka vienti vetää.

”Paikkakuntalainen toimija ei ole näin suurta hanketta toteuttanut ainakaan sitten Vexven ja kumitehtaan. Kalaneuvos työllistää tällä hetkellä 110 ihmistä, ja työpaikkoja on tulossa tuotannon kasvaessa 30 lisää”, Satonen hehkutti.

Merkittävä työllistävä vaikutus on ollut myös itse rakennusprojektilla, työmaalla on paiskinut hommia yhteensä 250 henkeä. Tilaisuudessa korostettiinkin useaan otteeseen, että kyseessä on rakentajien juhla.

Kalaneuvoksen tehdaslaajennuksen suunnittelusta on vastannut  Penark Oy, rakennusurakoitsijana toimii Rakennusliike J.Malm Oy, ilmastointi- ja LV-urakoitsijana Bravida Finland Oy ja sähköasennukset on tehnyt Telilän Sähkötyö Oy.

Käyttöpäällikkö Keijo Marjakoski selvitti uuden tehtaan hienouksia.

Syksyllä valmistuva uusi tehdas merkitsee Kalaneuvokselle uutta askelta ekologisuudessa. Tehdaslaajennuksen myötä yritys ottaa käyttöön uuden teollisen keskusjäähdytysjärjestelmän, kertoi käyttöpäällikkö Keijo Marjakoski ennen juhlatilaisuutta järjestetyllä tehdaskierroksella.