Pro Kala ry 28.4.2021

Toukokuu on Kalakuu! Pro Kala on lanseerannut Kalakuu-kampanjan haastaakseen suomalaiset syömään kalaa toukokuussa suositusten mukaiset kaksi kertaa viikossa. Kalakuu-haaste on helppo aloittaa vappubrunssilla: monet kalaherkut ovat kuin luotuja piknik-eväiksi tai brunssipöytään!

Suuria, koko kaupungin yhteen kerääviä vappupiknikejä ei päästä vielä tänä vuonna viettämään, mutta onneksi pöydän voi kattaa koreaksi oman lähipiirin kesken.

Jotta brunssipöydästä tai piknik-korista saisi ihanan runsaan, ei yksittäisten ruokalajien ja herkkujen tekemiseen saisi kulua liikaa aikaa eikä vaivaa. Kalaruoan maailmasta löytyy onneksi monia oikoteitä onneen! Valmiit graavi- ja savukalat ovat jo sellaisenaan herkullisia, eivätkä vaadi minkäänlaista valmistelua. Sillipurkin avaaminen sujuu sekin kirjaimellisesti käden käänteessä.

Hieman enemmän panostusta vaativia ruokia ovat esimerkiksi erilaiset kalapiirakat. Yhdistä täytteessä savukalaa ja parsaa: keväisempää makua saa hakea! Grillikauden avaaville tai sen jo tehneille kala on myös nappivalinta. Kokeile vaikkapa kasvisten kanssa folionyytissä kypsennettyä kalaa.

TikTokiin ruokavideoita kuvaava Mélanie Rezé tekee Pro Kalan kanssa yhteistyötä Kalakuu-kampanjan tiimoilta. Mélanien TikTok-tilillä on julkaistu video herkullisesta kalarilletestä. Nopeasti kypsästä kalasta tehtävä pateemainen tahna on helppo ottaa piknikille mukaan.

Mélanien pikalohirillette

170g cajunmaustettua loimutettua kirjolohta
2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
1rkl tilliä
1/2 sitruunamehu
1tl piparjuuritahnaa
suolaa, mustapippuria

Murskaa kala haarukalla irtonaiseksi.

Sekoita kalan joukkoon loput raaka-aineet eli tuorejuusto, piparjuuri, sitruunamehu, tilli, suola ja pippuri

Sekoita kunnes tahnassa on rilletelle tyypillinen rakenne.

Nauti perinteiseen ranskalaiseen tapaan eli rapean patongin kanssa ja happamien cornichon-kurkkujen kera tai tillillä maustettujen ruisnappien kanssa.

Laita rillette lasipurkkiin ja ota helposti mukaan vaikka piknikille!

Vinkki! Kalaksi sopii mikä tahansa kypsä kala oman makusi mukaan. Kala voi olla savustettu, loimutettu, höyrytetty tai muuten kypsennetty sekä maustettu miten itse haluat. Kalatahnan voi maustaa myös täysin oman maun mukaan. Voit lisätä esimerkiksi aurinkokuivattuja tomaatteja, eri yrttejä, kapriksia, maustettua tuorejuustoa…

Videoreseptin löydät Mélanien TikTokista (@melanie.reze) tai osoitteesta www.kalakuu.fi