Kotimainen kala ja kalaruoka kiinnostaisi yhä useampaa herkullisena raaka-aineena ja ympäristöystävällisenä vaihtoehtona. Silti suomalaisten ruokapöydässä pääroolissa on ulkomainen kala. Uudet sukupolvet eivät juuri osaa valmistaa kalaa ja tietokin on varsin hajallaan. Uusi Kalaruoka.fi-media edistää kahden tunnetun kalakokin kera kalaruokakulttuuria ja kotimaisten kalojen käyttöä hauesta hailiin ja siiasta särkeen. Tavoitteena on edistää koko kotimaista kalatalousalaa. 

Suomen pääosin erinomaiset kalakannat mahdollistaisivat ravintosuositusten mukaisen kahden kala-aterian viikkotahdin monessa perheessä. Valitettavasti lautasille valikoituu liian harvoin kalaa ja silloinkin pääosa on tuontitavaraa – norjanlohta, purkkitonnikalaa ja pakastekalapuikkoja. Suomalainen kala – viljelty tai villi – olisi vastuullisempi valinta monesta näkökulmasta tuontikalaan verrattuna ja arvoketjun tuotto jäisi Suomeen. Tutkimustenkin mukaan suomalaiset haluaisivat syödä enemmän juuri kotimaista kalaa, mutta jokin estää.

DIGIMEDIA HOUKUTTELEE KALARUOAN PARIIN

Median toimittajat eivät ainoastaan rakenna uusia kalaruokareseptejä, vaan tarjoavat niksejä kalankäsittelyyn ja -valmistukseen niin videoilla, artikkeleissa kuin somessa. He kirjoittavat ajankohtaisista kalaan ja kalaruokaan liittyvistä aiheista: Pyynnistä kalatukkuihin ja kalanjalostukseen, kalaravintoloista kalatalousviranomaisiin. Toimittajat tekevät mm. livelähetyksiä kokkailuistaan ja kalankäsittelystä, sekä tarjoavat paljon vinkkejä myös välineistä.  Kysyntää tiedolle on, sillä nykyisellään kotimaisten kalojen käsittely-, valmistus- ja ravintotietous on varsin hajallaan. Kalaruoka.fi:ssä on jo ennen varsinaista lanseerausta käynyt toistasataatuhatta kävijää 

Kalaruoka.fi:n tuore päätoimittaja Roy Norro toteaa: ”Suomalainen kala ja kalaruoka tarvitsee puolestapuhujansa ja Kalaruoka.fi tarjoaa sille alustan. Haluamme yhä useamman valitsevan kotimaisen vaihtoehdon ulkomaisen tilalle; särkeä tonnikalan, kirjolohta lohen ja haukea sein sijaan.“

TUNNETUT KALASTAVAT KOKIT NÄYTTÄVÄT SUUNTAA

Kalaruoka.fi:n päätoimittajana on aloittanut helmikuussa keittiömestari Roy Norro. Hän on vapaa-ajankalastaja, neljän lapsen isä sekä intohimoinen kotimaisen kalan ja kalaruuan puolestapuhuja ja tullut tutuksi yleisölle Suomalainen Menestysresepti -ohjelmasta. Royn rinnalle Kalaruoka.fi on saanut toimittajaksi myös televisiosta tutun kalastavan kotikokin, Master Chef Suomi 2023 -voittaja Kristiina Ponsimon.

kalaruoka.fi on monelle jo tutun Kalastajan Kanavan sisarmedia ja siellä hyviksi todetut toimintamallit otetaan käyttöön myös uudessa mediassa.